Eslöv

Copyright © All Rights Reserved

Eslövs Föreläsningsförening,

Kontaktperson: Stig-Åke Grönvall

Berga 416, 241 91 Eslöv

Tel: 0413-165 18

E-post: sa.gronvall@telia.com

Föreläsningar är i Medborgarhuset i Eslöv.

 

 

Program våren 2019

 

Onsdagen den 20 februari kl. 14.00

"Jokkmokks marknad"

Karlo Pesjak, Hässleholm visar bilder och berättar om vinterlandskapet i Lappland och som kryddas av starka upplevelser såsom Jokkmokks marknad, möte med Sarek-älgar, hundspannsturer, scotersafari och besök på ishotellet i i Jukkasjärvi.

 

 

Onsdagen den 6 mars kl. 14.00

"Orkneyöarna - Stenålderns kulturcentrum"

Stina Helmersson, Sölvesborg, journalist och författare, tar oss med till Europas äldsta och märkligaste sten-monument och en avancerad kultur med tempel och väldiga underjordiska byar och blomstrande jordbruk. Följ med på en hisnande arkeologisk upptäcksfärd 6000 år tillbaka i tiden.

 

 

Onsdagen den 20 mars kl. 14.00

"Svend i Boarp och andra snapphanar"

Leif Stjerna, berättar om snapphanerörelsen, när vi först hörde talas om den, vilka som var snapphanar, vad de användes till och försöker förstå varför män frivilligt gav sig ut i skogen och levde under svåra förhållanden. Han berättar också hur de påverkade skånelands utveckling.

 

 

Onsdagen den 3 april kl. 14.00

"Anders Zorn"

Han föddes som oäkting för 150 år sedan men blev en av våra största konstnärer, mångmiljonär, världskändis och kungafamiljens vän.

Sten Ullerud visar ett bildspel om Anders Zorns liv, till stor del baserat på hans självbiografiska anteckningar.

 

 

 

Onsdagen den 17 april kl. 14.00

"Hur levde statarna?"

Barbro Franckie, museichef på statarmuseet i Skåne, berättar om statarnas liv och villkor i samhället. Statarsystemet är ökänt dels för statarhustruarnas mjölkningsplikt "den vita piskan" och dels för de många undermåliga bostäderna. Vid slutet av 1800-talet fanns ca 35 000 statarfamiljer och systemet upphörde inte förrän 1944

 

Allmänt

Entréavgift per föreläsning: 40 kr. Skolungdom har fri entré. Man kan också lösa medlemskort à 200 kr. som ger fri entré till årets tio föreläsningar.

 

Föreläsningarna sker i samarbete med ABF Mittskåne och med bidrag från Region Skåne och Eslövs kommun.

Skånes Föreläsningsföreningars Intresseorganisation (SFI)