MunkaLjungby

Skånes Föreläsningsföreningars Intresseorganisation (SFI)

MunkaLjungby & Tåstarps Föreläsningsförening

Kontaktperson: Inge Lindfors

Ausås Vagnmakarelid 8, 262 95 Ängelholm

Tel: 042-530 61

E-post: sbi-lindfors@ektv.nu

Plats för samtliga föreläsningar: Biblioteket, Munka Ljungby Folkhögskola

Hemsida: www.munkaforelasning.se

 

Program hösten 2017

 

Torsdag den 14 september kl. 19.00

Jeanette Larsson och Anders Andersson, Malmö

"Kriminell eller Kriminalare"

-Endast en gång har jag varit nära att skjuta någon i tjänsten. Nu står vi på scenen tillsammans, jag och Anders Andersson. Jeanettes ord gäller Anders, som var kriminell och missbrukare i över 35 år. Men i dag lever han ett nytt liv. Anders har i dag arbete, lägenhet och fina familjerelationer där varken droger eller kriminalitet är välkomna.

"Han rusade mot henne med en svingande yxa. Jeanette osäkrade pistolen och var för första gången beredd att skjuta en människa i tjänsten."

I dag är Jeanette och Anders vänner. Första gången Anders såg en polis med tårar i ögonen blev han alldeles ställd. Detta hände när en av hans knarkvänner tagit en överdos och dog. Anders gick då på en tiden i tron "att polisen såg på överdoser som självsanering bland knarkarna".

I föreläsningen får vi höra Jeanette och Anders egna berättelser om deras möten under åren som gått. Om sina olika roller i den kriminella världen och att det trots allt finns möjligheter med rätta medel, arbetsmetoder och genom att skapa relationer, går att förändra människors vardag.

 

Torsdag den 28 september kl. 19.00

Stina Helmersson och Tommy Wirén, Sölvesborg

"Island - En resa till sagornas och hästarnas ö."

Island, det sista vikingariket! Med ena foten i digitalsamhället och den andra i historien. Vikingarna kom för över 1000 år sedan. Alltinget på Tingvalla där befolkningen möttes och gjorde upp om tvister och affärer. Ön ligger på den vulkaniskt aktiva Midatlantiska ryggen. Det mullrar ständigt under jordskorpan. Eyjafjallajökulls och Bårdabunkas utbrott har påmint oss. Halva Island tar varmvattnet från underjorden, bad-och spaanläggningar lockar hit besökare. I de uppvärmda växthusen frodas tomater, bananer och grönsaker. Islänningarna har respekt för natur och naturväsen. Alver, småfolk som anses befolka klippor, stenar, högar och fjäll. Även i modern tid tas hänsyn när vägar ska byggas. Hästen är islänningens trogna följeslagare sedan nybyggartiden.

 

Torsdag den 12 oktober kl. 19.00

Felix Heintzenberg, Lund

"Arktis - liv i en värld av is och snö".

Från mitten av 1900-talet har författarna och naturfotograferna Felix Heintzenberg och Ole Jörgen Liodden regelbundet besökt olika delar av Arktis. Från norska Barents hav och Svalbard till Grönland, Kanada och Alaska. Erfarenheter i form av personliga skildringar tillsammans med väl valda bilder och aktuella forskningsrön, finns nu i bokform. I den allra nordligaste delen av jordklotet finns en avlägsen, svårtillgänglig värld av is och snö. Det är en av planetens sista ursprungliga vildmark. När den svaga sommarsolen visar sig och tinar upp isarna väcks tundrans karga och vilda skönhet under några få veckors tid åter till liv. Här finner man några av norra halvklotets mest fascinerande livsformer. Allt från isbjörnar och fjällrävar till fjällugglor och lämlar.

 

Torsdag den 26 oktober kl. 19.00

Hans Kongbäck, Lund

"Vänerhavet - Vårt innanhav."

Hans Kongbäck, biolog, fotograf och författare. Arbetar på Karlstads Universitet med kursverksamhet om Vänern, naturen och miljön. Programmet är en resa på Vänern i ord och bild. En resa på EU:s tredje och Sveriges största insjö. 22 000 holmar och skär. Hans berättar om flora, fauna, fiske, sjöfart, turism och om klimatförändringar på och i sjön.

Ytan är nästan lika stor som halva Skåne, 5650 kvadratkilometer, med ett djup på mer än 100 meter på det djupaste stället.

 

Torsdag den 9 november kl. 19.00

Peter Linde, Lund

"Jakten på liv i universum"

När jag som 11-åring första gången såg månen genom ett litet teleskop satte det djupa spår. Men knappast insåg jag då att hela mitt liv på så många sätt skulle formas av den upplevelsen. Det blev en hobby som så småningom skulle utvecklas till ett yrke. Många exotiska högt belägna platser, där oftast observatorier är belägna, har blivit Peter Lindes arbetsfält.

Alldeles oerhört spännande, det behövs inget utrymme för vidskepelse eller övernaturlighet.

 

Torsdag den 23 november kl. 19.00

Cabaré Mix, Landskrona

"Cabaré Mix Höstshow".

Cabaré Mix är en showgrupp ungdomar från Landskrona som ger en kväll fylld med sång, dans, show och massor av glädje.

Välkända populära svenska och utländska låtar presenteras under kvällen som kommer att avslutas med julsånger.

 

 

 

Samtliga föreläsningar: Biblioteket, Munka Folkhögkola

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stöd föreningen genom att bli medlem.

Årsavgift: 100 kronor, för enskild medlem.Då kan du gå på årets samtliga föreläsningar, annars kostar en Enskild föreläsning: 40 kronor.

Bankgiro:305-9094 (uppge namn och adress)

 

 

 

Copyright © All Rights Reserved