Frenninge/Vollsjö

Copyright © All Rights Reserved

Frenninge/Vollsjö/Brandstad Föreläsningsförening

Kontaktperson: John-Erik Ottosson,

Vallingsdal Vallarumsvägen 302, 275 68 Vollsjö

Tel: 070-2325302

E-post: john-erik@sjobo.nu

 

Program våren 2019

 

Tisdag den 5 februari kl. 19.00

Plats: Frenninge Församlingshem

Per-Erik Tell - Svenska spår i Argentina

Banden mellan Sverige och Argentina sträcker sig långt tillbaka i tiden. Från slutet av 1800-talet och några årtionden framåt var Argentina det förlovade landet för svenska emigranter. Många var de som fann en fristad i detta flyktingvänliga land, alltifrån svenska arkitekter och tangoentusianter till nazister och krigsförbrytare. Idag, drygt 100 år senare, finns fortfarande en mängd kulturella spår och fantastiska berättelser som vittnar om den svenska närvaron i Argentina. Hur kommer det sig till exempel att fotbollslaget Boca Juniors än i dag spelar i den svenska färgerna.

 

Tisdag den 19 februari kl. 19.00

Plats: Brandstad Sockenstuga

Olle Jönsson - Biodling - en syssla som varar livet ut.

Olle Jönsson berättar om bikupan, dess placering, vad som är bra att bedöma när man öppnar bikupan. Samspelet - djur och natur, pollineringens betydelse och insekter och bin. Binas bostad, bisamhällets invånare, drottningens betydelse och skafferiet. Hur farliga är bin? Året i bigården. Binas svärmtankar, honungens väg från kupa till burk, honungens egenskaper och dess smaker. Binas övriga produkter.

 

Tisdag den 5 mars kl. 19.00

Plats: Frenninge Församlingshem

David H. Perser - Påfågelns skugga - En iransk verklighet

David studerar till läkare, född och uppvuxen i Iran. Han berättar om egna erfarenheter om förtryck, maktmissbruk och stora sociala orättvisor. David var livvakt åt Ayatollah Khomeini och åt den nyvalde premiärministern. Motstånd mot den muslimska regimens makt brutalitet gjorde att han hamnade i fängelse, där tortyr och avrättningar skedde dagligen. David beskriver flykten från Iran till Washington, vidare till Sverige under föreläsningen.

 

Tisdag den 19 mars kl. 19.00

Plats: Frenninge Församlingshem

Dan Ahtola - Hypnos. Gåtfyllt Hokus Pokus eller nyckeln till din superkraft

Dan Ahtola från Österlen har ett av Sveriges ovanligaste yrke. Han jobbar med hypnos , mytomspunnet, gåtfullt och främmande för många. Han coachar människor med hjälp av hypnos, för att få dem att må bättre. När det gäller arbetet är det en väg att nå de mål man önskar. Oftast är det bristande självförtroende som behöver förstärkas, säger han. Man vill bli av med sitt sug efter tobak eller sötsaker kanske. Man måste förstås först ha bestämt sig för att till exempel sluta röka, annars går det inte. Det kan vara att lyfta bort en blockering.

 

 

Tisdag den 2 april kl.19.00

Plats: Frenninge Församlingshem

Erik Hirschfeld - Trädgårdsfåglar

Erik är författare, förläggare, fågelskådare, fågelguide, fotograf och föreläsare. Erik är också rådgivare till Storbritaniens största fågeltidskrift Birdwatch och jobbar även för Skandinaviens största naturresebyrå, AviFauna Naturresor. Han har i varierande omfattning alltid arbetat inom flygledning.

Erik pratar och visar bilder om trädgårdsnära fåglar.

 

 

 

Avgifter: Årskort 150 kr. Enskild föreläsning 50 kr.

 

Sponsorer: Sparbanken Syd, Färs o Frosta Sparbanks Stiftelse, Sjöbo kommun, Region Skåne.

 

 

Styrelsen hälsar alla välkomna!

 

 

Skånes Föreläsningsföreningars Intresseorganisation (SFI)