Svedala

Copyright © All Rights Reserved

Svedala Föreläsningsförening

Kontaktperson: John Wallén, 040-40 13 50

Kontaktperson: Åke Thörnblad, 040-40 10 17

Hemsida: www.svedalaforelasningsforening.se

 

Program våren 2018

 

Föreläsningarna hålls i Kulturhuset Flamman, Hantverkargatan 7, Svedala

Entréavgift: Antingen terminskort för 200:- eller 40:- för varje enstaka tillfälle. Barn under 16 år går gratis.

 

Välkomna!

 

Komplett program hittar ni via hemsidan: www.svedalaforelasningsforening.se

 

Svedala Föreläsningsförening 120 år i folkbildningens tjänst.

 

Tisdagen den 6 februari kl. 19.15

Thomas Veber, Falsterbo

"Ett år utan skor"

Vårt öppningsprogram är en gripande och ovanlig reseskildring, där mamma Margareta och pappa Thomas sa upp sina arbeten, barnen slutade skolan, bilen såldes och huset hyrdes ut. I 15 månader seglade de ut över det blå havet, en ganska vanlig familj på ett ovanlligt äventyr. Bilder

 

Tisdagen den 13 februari kl. 19.15

Anna-Stina Hultgren Lööw, Rydsgård

"Mors vävnader och handarbeten".

Föreläsaren som skrivit boken "Mors vävnader och handarbeten & recept ur min samling" kommer att visa och berätta om sin mors textilskatt och lite om hur det var att att växa upp på landet på 1950-60 talet.

 

 

Tisdagen den 20 februari kl. 19.15

Ingmar Skogar, Ängelholm

"Costa Rica & Nicaragua"

Två färgstarka länder som bjuder på en fanstastisk naturrikedom. Här finns molnskog, regnskog, vulkaner och varma källor. Uppe i trädkronorna klättrar charmiga apor och sengångare tillsammans med stora aror och tukaner. På marken lever färgglada grodor och stora leguaner. Färgrika fjärilar och kolibrier flyger mellan blommorna. Ländernas biologiska mångfald är svår att överträffa. Bilder.

 

Tisdagen den 27 februari kl. 19.15

Erik Hirschfeld, Malmö

"Trädgårdsfåglar"

Föreläsaren som är fågelskådare, fågelfotograf och författare, berättar denna kväll om de vanligaste fåglarna i vår skånska närhet såsom rödhake, talgoxe och blåmes samt deras liv och olika beteenden Hur samarbetar fiskmåsar (faktiskt trädgårdsfåglar på vissa ställen) med råkorna. Tid för frågestund. Bilder.

 

 

Tisdagen den 6 mars kl. 19.15

Sven Person, Hässleholm

"Storkens återkomst"

Detta är historien om en av våra mest mytomspunna och karaktärsfulla fåglar och om hur den till slut återvände hem till Skåne. Sedan 2014 är storken åter en vild, svensk häckfågel. Bilder.

 

Tisdagen den 13 mars kl. 19.15

Anders Reisnert, Bara

"Tre tätorter i Svedala kommun"

Under arbetet med att upprätta ett Kulturmiljöprogram för de tre tätorterna Svedala, Klågerup och Bara väcktes en del frågor. Varför utvecklades järnvägsknutpunkten Svedala till en köping? Klågerup, där det också fanns en knutpunkt för järnväg, fick en betydligt modestare utveckling. Hur kan det komma sig? En del kulturhistoriska miljöer kommer också att presenteras. Bilder.

 

 

 

Tisdagen den 20 mars kl. 19.15

Ulf Clarén, Malmö

"Piraterna på Öresund".

År 1966 försvann Radio Syd ur den skånska etern, efter åtta års kamp mot myndigheter och politiker. Journalisten Ulf Clarèn berättar genom ljudklipp den fascinerande historien om piratradiostationen som tiotusentals skåningar följde, en berättelse som innehåller klassiska reklamjinglar och massor av musik.

 

 

Tisdagen 27 mars kl 19.15

Gudrun Roth, Ängelholm

"Gamla schlagers och nya låtar"

Schlager betyder en melodi "som slår". Många gillar den och schlagern slår ofta an en sträng i hjärtat på oss. Melodin fastnar i huvudet och skapar glädje. I programmet kommer jag att ge många exempel på sånger/schlagers som stannat kvar i årtionden. Så får vi även sjunga några nya, härliga låtar, allt i en skön mix. Förhoppningen är att du som lyssnar får en fin stund och att du också vill passa på tillfället att sjunga med.

 

 

Svedala Föreläsningsförening tackar hjärtligt nedanstående för stödet till föreläsningsverksamheten: Svedala kommun, Sandvik SRP AB, Region Skåne, ICA Kvantum - Karlssons, Boutrednings-och Mäklarfirma Hilding Ottosson AB, Flora Blommor i Svedala AB, Swedbank, Digitalportalen AB

 

 

 

 

 

 

 

Skånes Föreläsningsföreningars Intresseorganisation (SFI)