Svedala

Copyright © All Rights Reserved

Svedala Föreläsningsförening

Kontaktperson: John Wallén, 040-40 13 50

Kontaktperson: Åke Thörnblad, 040-40 10 17

Hemsida: www.svedalaforelasningsforening.se

 

Program hösten 2018

 

Föreläsningarna hålls i Kulturhuset Flamman, Hantverkargatan 7, Svedala

Entréavgift: Antingen terminskort för 200:- eller 40:- för varje enstaka tillfälle. Barn under 16 år går gratis.

 

Välkomna!

 

Komplett program hittar ni via hemsidan: www.svedalaforelasningsforening.se

 

Svedala Föreläsningsförening 120 år i folkbildningens tjänst.

 

Tisdagen den 9 oktober kl 19.15

Felix Heintzenberg, Lund

"Arktis - liv i en värld av is och snö"

Den till Augustpriset nominerade naturfotografen och författaren Felix Heintzenberg berättar om sin senaste bok "Arktis - liv i en värld av snö och is".Han visar bilder på det fascinerande arktiska djurlivet som idag hotas av vår tids kanske största utmianing - klimatförändringen.

 

Tisdagen den 16 oktober kl. 19.15

Lars-Erik Svensson, Eslöv

"Med cykel och båt runt Bodensjön"

Föreläsaren gör på sin resa kring Bodensjön nedslag i de tre länderna Tyskland, Österrike och Schweiz. Från det blommande Mainau till vingårdar, vattenfall och romantiska medeltidsstäder.

Bilder

 

Tisdagen den 23 oktober kl. 19.15

Thomas Rosendahl, Osby

"En socialchef emeritius kåserar"

Thomas Rosendahl kommer att kåsera om hans väg från Malmö hamn till Socialtjänsen och är roligt underhållande med anekdoter och tankar om utbildning och arbete. Far och mor dyker givetvis upp även här.Många skratt utlovas. Bilder

 

Tisdagen den 30 oktober kl. 19.15

Göran von Rosen, Malmö

"Fanny Låstbom och andra kvinnliga konstnärer."

På 1800-talet ville Carl Larsson att kvinnor skulle portas från konstskolorna. "Kvinnor skall inte konkurrera - de skall stå på piedestal", skrev han. Finns det några framgångsrika kvinnliga konstnärer från 1500-talet fram till idag? Hur fick Göran veta mer om sin mormors moster Fanny Låstbom, som gjorde en konstnärskarriär i Paris 1890-1915? Bilder.

 

Tisdagen den 6 november kl. 19.15

Sten Ullerud, Malmö.

"Alfred Nobel"

Föreläsaren kommer att berätta om Alfred Nobels liv och hans uppfinningar. Vi får bl.a. följa Alfred och hans familj under tiden i Sverige och Ryssland. Vi får även en inblick i hans största uppfinning Dynamiten. Även Nobelpristagare och den moderna Nobelfesten kommer at finnas med.Bilder.

 

Tisdagen den 13 november kl. 19.15

Lars Påhlsson, Vinslöv

"Nordkorea - landet vi inte kan föreställa oss".

Nordkorea är landet där ingen kan lyssna på utländsk radio eller titta på utländsk TV, landet som ingen kan ringa ut ifrån, landet som ingen får lämna. Nordkoreanerna indoktrineras och tror verkligen att de lever i paradiset och att USA och Sydkorea är ondskans makter. Ett unikt föredrag från 100-årsfirandet av Kim Il Sung - landsfadern, ett föredrag om "världens mest slutna och galna land"

 

 

Tisdagen den 20 novemberkl. 19.15

Elisabeth Assarsson-Marsh, Ljungbyhed.

"Mina sånger, mitt liv och människor jag mött".

En lättsamt kåserande sångerska och skådespelerska kommer att berätta teaterminnen, om kvinnorna i operans värld och roliga och mindre roliga minnen varvade med älskade sånger och musik.

 

 

Svedala Föreläsningsförening tackar hjärtligt nedanstående för stödet till föreläsningsverksamheten: Svedala kommun, Sandvik SRP AB, Region Skåne, ICA Kvantum - Karlssons, Boutrednings-och Mäklarfirma Hilding Ottosson AB, Flora Blommor i Svedala AB, Swedbank, Digitalportalen AB

 

 

 

 

 

 

 

Skånes Föreläsningsföreningars Intresseorganisation (SFI)