Tollarp

Copyright © All Rights Reserved

Tollarpsbygdens Nya Föreläsningsförening

Kontaktperson: Gunnel Olsson

eglers gata 13B, 298 31 Tollarp

Tel: 044-31 03 31

E-post: gunnelo@live.se

 

Program våren 2018

Plats: Mötesplatsen, Särlagatan 21 i Tollarp

 

Måndag den 8 januari kl. 19.00

Therese Uddenfeldt

"Hållbarhet som snuttefilt"

Det pågår en grön omställning av samhälet. Allt skall bli förnybart, fossilfilt och hållbart. Frågan ligger ändå och gnager: blir det verkligen mer hållbart? Vi kanske bara byter ett problem mot ett annat? Tänk om den gröna omställningen bara äre en illusion? En snuttefilt, som låter oss tro att vi kan fortsätta med vår ohållbara livsstil.

 

Måndag den 5 februari kl. 19.00

Göran Johannesson, naturfotograf

"Hjortdjuren, blickfång i våra skogar"

Vi skall följa rådjur, älg, dovvilt och kronvilt under en hel säsong ute i markerna. Vi börjar med att se hur djuren klarar den hårda vintern och följer sedan hjortarna från hornfällning under våren och fram tills de nya hornen är klara. Kalvar och kid som föds under sommaren lever ett bekymmersfritt liv ända fram till vintern då det blir ont om mat. Under hösten är skogarna en arena med brölande hjortar som under brunsttiden kämpar om hindarnas gunst.

 

 

Måndag den 5 mars kl. 19.00

Christofer Geiger

"Livet om och med en mamma som var världskändis"

Chris berättar om livet och med sin mamma - Katja of Sweden. Karin Ingegerd, som hon egentligen hette, är nog mest känd för sin design av kläder men hon gjorde mycket mer än detta. Förutom kläder och skor designade och formgav hon porslin mm. Tidigt åkte hon till USA och studerade på en designskola. Katja, som på äldre dagar bodde i Tollarp, blev 95 år. Christofer driver sedan 1973 kollektivet "Moder Jord", där man odlar ekologiskt.

 

Onsdag den 21 mars kl. 18.30

Årsmöte

Plats: Mötesplatsen, Särlagatan 21, Tolarp

 

Måndagen den 9 april kl. 19.00

Vårens nya böcker

Personal från biblioteken i Kristianstads kommun.

En årlig återkommande träff i Tollarp, där bibliotekarier från bibliotek i Kristandstads kommun berättar om intressanta böcker. Träffen är ett samarbete mellan Tollarpsbygdens Nya Föreläsningsförening och traktens biliotek. Man presenterar 10-12 böcker med olika teman, allt från deckare och thriller till relationsdraman mm. Flera böcker har berättelser i nutid och andra berättar om gamla tider.

 

Måndagen den 7 maj kl. 19.00

Mats Andersson

Vicket väder! Vilket väder?

Jag har jobbat som meteorolog sedan 1988. Jag fångades tidigt av klimatdiskussionerna och har sedan kommit att följa turerna kring detta intressanta ämne. Föredraget handlar dels om våra korta prognoser som ni hör på radion, dels om scenarier fram till 2050 eller tom 2100. Dessutom berättar jag lite hemligheter från min tid på SVT!

 

 

Allmänt

Sponsorer: Thage Bygg, Mats Däck, Sparbanken Skåne, Kristianstads Kommun, Gunilla Sundström- Keramiker, Tollarps Byalag, Region Skåne - SFI, Länsförsäkringar, Folkuniversitetet, Sparbanksstiftelsen 1826

Skånes Föreläsningsföreningars Intresseorganisation (SFI)