Tollarp

Skånes Föreläsningsföreningars Intresseorganisation (SFI)

Tollarpsbygdens Nya Föreläsningsförening

Kontaktperson: Gunnel Olsson

eglers gata 13B, 298 31 Tollarp

Tel: 044-31 03 31

E-post: gunnelo@live.se

 

Program hösten 2017

Plats: Tollarps Bibliotek

 

Måndag den 4 september kl. 19.00

Tuija Nieminen Kristofersson

"Finnjävlar - en antologi om identitet och klass som utmanar fördomar och hävdar ett folks rätt till sitt språk och sin historik".

Tuija är född 1955 i Ikaliinen, Finland och flyttade som tonåring till Sverige. Hon debuterade 1993 med Hägerns öga och har sedan dess gett ut flera uppmärksammade diktsamlingar. Tuija Nieminen Kristofersson är socionom och 2002 disputerade hón i socialt arbete med en avhandling om krisgruppernas insats efter branden i Göteborg 1998.

 

Måndag den 2 oktoberkl. 19.00

Magnus Mårtensson

"Jättepandorna och naturen i det inre av Kina".

Föreläsningen handlar om naturen och de vilda jättepandorna i bambuskogarna i den bergiga Sichuan-provinsen i centrala Kina. De är solitärer och bambusnåren är täta och terrängen så svårframkomlig att det praktiskt taget är omöjligt att se dem där.

 

Måndag den 6 november kl. 19.00

Inger Hjalmarsson

"Nationella genbanken och äldre fruktsorter".

Inger arbetar som genbankskurator för frukter och bär på Nationella genbanken, SLU Alnarp. Hon ska förgylla höstmörket för oss med att berätta om sitt arbete att bevara äldre fruktsorter. Om du vill ha hjälp att identifiera en frukt från din trädgård ta med tre representativa exemplar. Kanske kan Inger känna igen dem.

 

Måndag den 4 december kl. 19.00

Bengt-Göran Nilsson

"En dröm blir verklighet - Med ostindiefararen till Kina"

Under åren 2000- 2005 deltog jag i bygget av ostindiefararen "Götheborg" , en replik av det skepp som sjönk utanför Göteborgs hamn 1745.

Inför avsegling till Kina erbjöds jag att delta som teknisk chef under resan 2005-2007. När vi återvände till Sverige 2007 hade vi tillryggalagt 35 461 sjömil och haft fantastiska upplevelser under hela resan. Vid inseglingen i Göteborgs hamn hyllades vi som hjältar av över 20 000 personer. Ett oöverträffat äventyr.

 

 

Allmänt

 

Avgift: Inträdesavgift till enstaka föreläsning: 10 kronor. Årskort: 50 kronor

Sponsorer: Thage Bygg, Mats Däck, Sparbanken Skåne, Kristianstads Kulturnämnd, Gunilla Sundström- Keramiker, Tollarps Byalag, Region Skåne - SFI, Länsförsäkringar

Copyright © All Rights Reserved