Gårdstånga/Holmby

Gårdstånga/Holmby Föreläsningsförening

Kontaktperson: Britt Larsson,

Körsbergsvägen 27,  247 47 Flyinge

Tel: 0709-916095

E-post: bllarsson@telia.com

Facebook: Gårdstånga-Holmby Föreläsningsförening

Föreläsningslokal: Flyinge Församlingshem, Tunavägen 3, FlyingeProgram våren 2023


Onsdagen den 1 februari kl. 19.15

"Det glada 70-talet"

70-talet fyller 50 år och det ka vi uppmärksamma med hjälp av estradören, musikanten och låtskrivaren Thomas Wiehe. En ung, kreativ musikgeneration banade väg för nya idéer, som skulle slå ut i full blom flera årtionden senare. Det var 70-talet som blev vägvisaren, det var då det hände! Fokus kommer att  ligga på Proggen och Musikrörelsen som växte fram. Även trender som det växande intresset för världspolitiken, andliga gurus från Öaterlandet och lusten att flytta ut på landet berörs. Thomas spelar också musik från den tiden och vill ha hjälp med att skapa rätt atmosfär t.ex. genom att publiken tar på sig något litet från just det Glada 70-talet - en slips, en hatt, en tröja eller vad som gömmer sig i garderoben.


Onsdagen den 15 februari kl. 19.15

"En resa med Hurtigrutten"

Sten Ullerud berättar om "världens vackarste sjöresa". Vi lär oss  om Hurtigrutten och dess historia, som började för mer än 100 år sedan. Föredraget innehåller även en 687 mil lång reseskildring upp genom Sverige till Nordkap och vidare till Kirkenäs. Därifrån en fem dagars tur med Hurtigrutten. En stark upplevelse med midnattssol, natur och lite om norsk industri. 

OBS: Före föreläsningen ett kort årsmöte!


Onsdagen den 1 mars kl. 19.15

"Selma Lagerlöf - och Nils Holgersson, var han bara en sagofigur?"

Selma Lagerlöf - vem var hon? Hennes namn skulle flyga ut över hela landet, hela kontinenten, hela jorden. Ja, ända ut i världsrymden! Och Nils Holgersson...fanns en verklig Nils Holgersson? Nina Hoppe, pensionerad skådespelerska och styrelseledamot i Selma Lagerlöf-gruppen i Västra Vemmenhög berättar om Selma Lagerlöv, hennes liv och verk.Onsdag den 15 mars kl. 19.15

"Träden och människan"

Allan Gunnarsson, boende i Holmby, berättar om trädens stora betydelse för oss människor genom historien, såväl materiellt som estetiskt, symboliskt och andligt. De har en central position i de stora religionerna liksom i den nordiska folktron i form av världsträd, vårdträd, livsträd, helande träd och dödsträd. Några favoritträd från Flyingebygden kommer också att presenteras.


Onsdag den 29 mars kl. 19.15

"Kalla fall blir varma - en deckarserie inspirerad av verkligheten"

Tina Frennstedt har ett förflutet som kriminalreporter på tidningar och TV. Sedan 2019 är hon också deckarförfattare med "serien Cold Case", som utspelar sig i Skåne. Som journalist kom hon i kontakt med flera anhöriga till ouppklarade fall och det var också då hon fick idén till sin serie med polisen Tess Hjalmarsson i huvudrollen. Böckerna är delvis inspirerade av verkliga fall som hon bevakat som journalist. För sin första bok, "Cold case Försvunnen" vann hon pris som årets debutant på Crime time Award i Göteborg.

Medarrangör: Flyinge Bibliotek
Föreläsningslokal: Flyinge församlingshem, Tunavägen 3, Flyinge 

Inträde: Terminskort våren 2023 är 100 kr, vilket ger fri entré till vårens fem föreläsningar eller 30 kr/pers/tillfälle. Skolungdom t.o.m gymnasiet har alltid gratis inträde.


Föreläsningarna sker i samarbete med ABF Mittskåne och med bidrag från Region Skåne, Eslövs kommun, Sparbanken Skåne.